Lunch voor schoolkinderen

04-09-2017
Geschreven door
Frans Wouts

Stop eens groenten in de lunchbox´

Het begin van het schooljaar is gestart.

Duizenden scholieren ruilen hun rustige thuislunch in voor een lunchbox in een drukke schoolrefter of kantine. Vaak wordt dan ook het strakke ritme van boterhammen in de trommel hervat. Maar dit hoeft echter niet. Maak dit schooljaar eens een creatieve en gezonde start en stop eens groenten in je lunchbox. Dit helpt je alvast om je dagelijkse groenteportie aan te zwengelen. Hier volgen enkele algemene tips bij het samenstellen van een lunchbox. 

Betrek je kind bij de samenstelling van de lunchbox. Natuurlijk mag er altijd wel een verrassingselement aan toegevoegd worden.

Zorg voor een goed afsluitbare lunchbox. Dressings en vinaigrettes voor salades kan je best in een apart bakje doen en op het moment zelf toevoegen.

Vermijd aluminium- en plasticfolie. Geef steeds een servet mee en opteer bij voorkeur voor herbruikbaar bestek (inox).

Voor de kleintjes, laat ze zelf hun brooddoos finetunen met enkele coole stickers.   

Is het ’s morgens iets te hectisch om de lunch te bereiden, maak hem dan al ’s avonds klaar en bewaar de afgesloten box in de koelkast. Delicate bladgroenten voeg je echter pas best zo laat mogelijk toe.

Let op met bederfelijke ingrediënten (vb. ham of paté) als de lunchbox te lang uit de koelkast staat. Groenten zijn dan iets veiligere alternatieven. Een extra ingepakt koelelement bovenop de lunchbox verpakken kan ook helpen om de lunch langer koel te houden, op voorwaarde dat je dat extra gewichtje wil meesleuren.

Nog enkele tips om je  groenteconsumptie tijdens de lunch aan te zwengelen:

Geef vooral die groenten mee die je kind graag lust. We denken vooral aan radijsjes, wortel-, komkommer- en paprikastaafjes en diverse kleuren van kerstomaatjes.

Reinig de groenten grondig en zorg ervoor dat je kind ze gemakkelijk uit het vuistje kan eten. Je kan ook groentespiesjes maken.

Als tussendoortje kan je ook variëren met een stukje wortelcake of andere groentecake.

Ook een klassieke boterham met beleg (met ham of kaas) kan je ‘pimpen’ met een schijfje  tomaat, komkommer, wat geraspte worteltjes of gewoon een blaadje sla. Genoeg van de klassieke kost, tapenade, hummus en groentespreads zijn lekkere plantaardige alternatieven.

Heb je nog wat groenten van het avondeten over, doe dan aan recyclage koken en maak er een hartig slaatje van voor de lunch.

(C)FIOW




« Vorige | Terug | Volgende »

Deel deze pagina

Volg ons op

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief